Mina tankar om vinterträning och grönmögelost

Arbetade undan en del i slutet av veckan och spontandrog sedan till Åland där jag för första gången i mitt ihågkomna liv befinner mig nu. På vägen hit åt jag julbord som egentligen var en succe om det inte varit för att jag blev övertalad att, trots min inte jättestora förtjusning i pepparkakor, äta dessa ihop med grönmögelost. Jaja, två fel kanske tillsammans blir rätt tänkte jag godtroget, tuggade i mig en bit och höll på att dö. HUR TUSAN är det möjligt att tycka om något som smakar så?! ;) Höll på riktigt på att kräkas, känner fortfarande smaken i munnen och mår illa bara av tanken, haha skulle jag delta i fear factor och de skulle tvinga oss att äta pepparkakor med grönmögelost så skulle jag nog hissa vit flagg och åka hem igen ;) 
 
Angående vinterträningsupplägget då. I mitt stall ser det väldigt olika ut för alla hästar och det beror till stor del på vad hästarna behöver förbättra till nästa säsong. Överlag så passar vi genomgående på att bygga upp hästarnas fysik och kondition under de tävlingsfria perioderna. Det finns ju dåligt med utrymme för att bryta ner och göra hästarna riktigt trötta under tävlingsäsongen där de har fullt upp med att hinna åtehämta sig och hålla sig mjuka och lydiga mellan tävlingarna. Bryta ner låter ju rätt hårt men det är ju faktiskt exakt det vi gör för att göra dem starkare och det är  för mig viktigt att komma ut med en väluppbyggd häst med god kondition och som är hård nog att klara alla påfrestningar och olika underlag som den kommer att utsättas för under säsongen. 
Konditions och styrkepass läggs alltså in, beroende lite på häst, ett par tre gånger i veckan i form av rena galopp och intervallträningar, långa, låga serier många gånger i ridhuset, snöpulsning etc. 
I övrigt så ser jag det väldigt individuellt från häst till häst, vad har hästen haft för problem under säsongen? Vad ska jag öva extra mycket på? Just att veta att jag kan öva färdigt utan att riskera att hästen är trött eller sliten till nästa tävling gör att jag oftast ser till att lösa de problem jag har mer grundligt. Jag kollar även individuellt på hull och kropp på hästarna utifall det är något jag kan ändra för att göra dem ännu mer fit. Det är ju nu vi har tid att ändra och exprimentera med foder om det är något som ska åtgärdas eller som kan optimeras, att börja styra om sådant mitt i säsongen kan vara förödande. 
De hästar som ska prestera i den absoluta toppen tränar jag helst två gånger om dagen, de ska dessutom gå ut lösa i hagen/ridhuset och även skrittas ett pass för hand, i skrittmaskin eller på rullband. 
När tävlingstarten närmar sig går jag ett par-tre veckor innan mer och mer över från den riktigt tunga träningen till långa skrittpass och lättare markarbete och hoppning för att låta kropparna läka ihop ordentling och se till att de känner sig fräscha igen. De brukar alltid vara gränsfall till för pigga och närmast odödliga i sin attityd när de kommer ut på de första tävlingarna efter sin vinterträningsperiod men där brukar jag bara vara kall och inte gräva ner mig i nedslag jag får utan tänka på att de ska vara i sin absolut bästa form betydligt mycket längre fram på året, jag gillar att vara bäst när det gäller och ser även många av tävlingarna fram till hästarnas mål som en form av träning. 
 
 
 
#1 - - Per:

Vad är det för fel på dig?
En stor balja kaffe, grönmögelost, pepparkaka, päron och vindruveslicar. Så nära himmelriket man kan komma! Är lilla fröken en kexchoklad/red bull-fjompa månne?